Sushi dla początkujących: rodzaje i nazwy sushi

Sushi jest znaną na całym świecie potrawą kuchni azjatyckiej. Ten orientalny przysmak posiada wiele wariantów przyrządzania, a każda kompozycja zawiera w sobie całe bogactwo smaków, które pokochali ludzie na całym świecie. Warto więc poznać najczęściej wybierane rodzaje sushi, by wiedzieć, które rozwiązanie będzie najlepsze dla naszych kulinarnych gustów. 

Jak powstało sushi?

Dziś sushi jest rozpoznawalne na całym świecie. Nie zawsze jednak przysmak ten był kojarzony z przystawką na najlepszych imprezach i spotkaniach rodzinnych. Wiele lat temu taki sposób przyrządzenia ryby kojarzony był raczej z jej konserwacją, niż rzeczywistą konsumpcją. Okładane ryżem produkty zakopywano w ziemi, co znacznie wydłużało ich przydatność do spożycia. Sprzyjała temu odpowiednia temperatura, dzięki której pokarm nie ulegał zepsuciu przez długi czas. Po ich wykopaniu sfermentowany ryż usuwano jako produkt, który nie nadawał się już do spożycia. Wnętrze jednak w dalszym ciągu zachowywało swoją świeżość. XIX w. przyniósł ze sobą pewne zmiany. Zaprzestano wówczas fermentacji ryżu, który od tej pory był zakwaszany. W tym celu wykorzystywany był ocet, który do dzisiaj jest niezastąpionym produktem, wykorzystywanym podczas przygotowywania sushi. Wygląd i kompozycja sushi zmieniały się wraz z upływem kolejnych lat. Współczesny wielbiciel kuchni azjatyckiej może wybierać spośród wielu wariantów i możliwości. Idealnym przykładem może być oferta sushi z dowozem w Krakowie, przygotowana przez restaurację Sushi Friends, zlokalizowaną przy ul. Klonowica 26 na Podgórzu Duchackim. Znaleźć tu można przeróżne zestawy, umożliwiające poznanie kuchni azjatyckiej od najlepszej strony.

Jakie są najpopularniejsze rodzaje sushi?

Wśród najpopularniejszych rodzajów sushi z pewnością można wymienić:

  • nigiri – najbardziej znany, a zarazem najprostszy wariant. Przyjmuje ono postać wydłużonej ryżowej kulki, na którą nakładane są ryby, owoce morza czy też tamagoyaki, czyli japoński omlet. Całość podawana jest z ostrym sosem wasabi,
  • maki – najbardziej rozpoznawalny rodzaj sushi. A wszystko to za sprawą ciemnej otoczki, uzyskanej poprzez wykorzystanie alg morskich nori. W podstawowej wersji można spodziewać się owoców morza i warzyw.
  • Ciekawym rozwiązaniem jest również ura-maki, czyli maki odwrócone. Różni się ono głównie kolejnością warstw, choć często ten wariant wzbogacany jest również sezamem i kawiorem,
  • futo-maki – to jedna z najgrubszych wersji sushi, osiągająca nawet 6 cm grubości. Całość udekorowana jest zielonymi warzywami, jak np. ogórek czy sałata,
  • temaki – idealne rozwiązanie dla osób, które przygotowują sushi samodzielnie. Jest najszybszą wersją tej azjatyckiej potrawy. Płaty nori zostają uformowane w kształt rożka i uzupełnione ryżem, fragmentami ryb czy warzywami. Zdecydowanym przeciwieństwem jest z kolei temarizushi, będące najbardziej dekoracyjną wersją przystawki. Bogate zdobienia zwracają uwagę i zachęcają do konsumpcji nawet najbardziej wybrednych smakoszy, chirashizushi i oshizushi to z kolei warianty, wyróżniające się kształtem. Pierwsze z nich to tzw. sushi rozrzucone, podawane w miseczce, drugie natomiast przygotowywane jest w specjalnych foremkach, pozwalających nadać mu kanciasty wygląd.

Możliwości wyboru jest jeszcze wiele. Dlatego też rozpoczynając przygodę z japońską kuchnią, należy postawić na zestawy, dzięki którym możliwe będzie zapoznanie się z różnorodnymi możliwościami. W tym celu warto prześledzić ofertę https://www.sushifriends.com.pl/aktualnosci/odkryj-zestaw-sushi-100-za-100-zl, pozwalającą na poznanie bogactwa smaków kuchni azjatyckiej w atrakcyjnej cenie oraz z możliwością dowozu na terenie Krakowa.

Wszelkie prawa zastrzeżone.